Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Trabzon’da Kurban Bayramı Hazırlıkları Devam Ediyor

Trabzon’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hayvan pazarlarında hareketlilik devam ediyor. Ancak et tüketimi ve saklanması konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenmede aşırıya kaçmamaya dikkat çekiyor. Kırmızı et tüketiminin yanı sıra sebze ağırlıklı ve lifli gıdaların da tüketilmesi öneriliyor.

‘Kavurma Sağlık Açısından Risk Taşıyor’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahları klasikleşen kavurmanın sağlık açısından riskli olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Çin, kavurmanın yerine ızgara, haşlama ve fırında et tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca kurban etinin dinlendirilmesi ve pişirilmesi konusunda da önerilerde bulunuyor.

‘Çoban ve Mevsim Salata Önerisi’

Et tüketiminin yanında sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Çin, özellikle kesim işlemlerinde hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyor. Sebzelerle hazırlanan çoban salatası veya mevsim salatasının tüketilmesini öneriyor.

Ayrıca, demir emilimini artırmak için limonlu salata, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘Pişirirken Hayvansal Yağ Eklenmemeli’

Doç. Dr. Çin, etin pişirilmesi sırasında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Yüksek ateşte ve yakın mesafeden pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğine dikkat çekiyor. Etin yağının damlatılarak pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, etin sakatatları tüketilirken de dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Çin, etin saklanması konusunda da önemli bilgiler veriyor.

‘Tek Kullanımlık Şekilde Saklanmalıdır’

Etin küçük parçalar halinde kıyma veya kavurma yapılarak tek kullanımlık şekilde saklanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Çin, etin saklama süresinin maksimum 6 ay olması gerektiğini vurguluyor.

Dolaptan çıkarılan etin doğru şekilde çözdürülmesi, mikrobiyolojik üremeyi önlemek adına önem taşıyor. Kullanımı fazla olan etin bir kısmının kesilip geri kalanın tekrar saklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.