Türkiye’nin gıda ihracatında pestisit ve salmonella alarmı!

Türkiye’den Danimarka’ya İhraç Edilen Ürünlerde Pestisit ve Salmonella Alarmı

Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den Danimarka’ya gönderilen üzüm yapraklarında pestisit ve kabuklu susam tohumlarında ise salmonella tespit edildi.

RASFF raporuna göre, üzüm yapraklarındaki pestisit kalıntıları kanserojen etkilere sahip olabilirken, salmonella ise ciddi mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

“İçeride ve Dışarıda Güven Sarsılıyor”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Yönetim Kurulu Üyesi İ. Uğur Toprak, gıda ihracatındaki bu sorunların denetim eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti. Toprak, “Gıda ihracatı, ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı. Ancak, bu tür skandallar hem uluslararası itibarımızı hem de iç piyasada tüketici güvenini sarsıyor,” dedi ve pestisitlerin çevresel zararları ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Toprak ayrıca, geri dönen ürünlerin şeffaflıkla ele alınması gerektiğini ve iç piyasaya sunulmadan önce detaylı analizlerden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ihracatta daha sıkı kontrollerin ve tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için ziraat mühendisleri ve gıda teknologlarının rolünün artırılması gerektiğini ifade etti.

En Çok Bildirim Yapan Ülke: Türkiye

RASFF’nin 2023 raporuna göre, Türkiye meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısı kaynaklı bildirimlerde dört yıl üst üste en fazla bildirim yapan ülke oldu. Yapılan 168 bildirimin yarısından fazlası sınırda reddedilerek iade edildi.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!