TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan’dan Küresel Görünüme İlişkin Değerlendirmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda “Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri” başlıklı oturumda konuştu.

Karahan, Türkiye’nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini ve bu sürecin iç dinamiklerle birlikte dalgalı küresel ortamda şekillendiğini vurguladı. Dezenflasyonun temel bileşenleri olan talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme üzerinde durarak, yapılan adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

İç ve dış talep arasındaki dengesizliğe değinen Karahan, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarının iç talebi ılımlı hale getirdiğini ve cari açığın düşmesine katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun ana göstergelerindeki yavaşlamanın da enflasyon süreci için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve enflasyon beklentilerinin iyileştiğini söyledi.

Enflasyon beklentilerindeki düşüşe dikkat çeken Karahan, enflasyonun hizmet kalemlerinde yapışkan olduğunu ancak genel olarak fiyat baskılarında yavaşlama olduğunu belirtti. Amacın enflasyonu tek haneli seviyelere çekmek olduğunu belirten Karahan, bu süreçte merkez bankasının sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Karahan, dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduklarını, cari açığın düşük olduğunu ve dış borç çevirme oranının iyileştiğini vurgulayarak, sermaye akımlarındaki değişimlerin dezenflasyon sürecinde önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel belirsizliklerin yanı sıra küresel ticaret politikalarının etkilerinin de sikkatle takip edildiğini söyledi.

Tarifelere ilişkin sorulara da yanıt veren Karahan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik açıkladığı tarifelerin diğer ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, küresel talep ve ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin dış ticaretini etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca, ithalat tarafında yaşanan emtia fiyatlarında düşüşün Türkiye için olumlu bir etki yarattığını belirtti.

Related Posts

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Sürekli arızalanan sıfır otomobil için Yargıtay’dan karar

Ankara’da bir şirketin sıfır kilometre olarak satın aldığı lüks makam aracındaki kronik arızalar “gizli ayıp” sayıldı. Mahkeme, 1,7 milyon liralık aracın aynı model yenisiyle değiştirilmesine hükmetti. Yargıtay da kararı onayladı.

Opel yeni modelini satışa sundu: Fiyatı açıklandı

Opel, geçen yıl global basın lansmanını İstanbul’da gerçekleştirdiği elektrikli yeni Frontera modelini Türkiye’de satışa sundu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, mayıs itibarıyla iki farklı donanım seviyesiyle satışı gerçekleştirilecek olan yeni …

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Nisan’da azaldı

Nisan ayı Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı. Nisan ayında 191 bin 983 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 43,5’ini motosiklet, yüzde 41,9’unu otomobil, yüzde 9,0’ını kamyonet, yüzde 2,7 …

İran menşeli düz cam ithalatında korunma önlemi

İran menşeli düz cam ithalatında korunma önlemi

Chery ve BYD’den sonra bir Çinli daha Türkiye’de fabrika kuruyor: Eskişehir’e kurulacak

BYD ve Chery’nin ardından Çinli otomobil markası SWM Motors da Türkiye’de üretime başlıyor. Eskişehir’de kurulacak fabrika, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki önemini artıracak.