Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Ekonomide Kriz: Küresel İflas Oranları Artıyor

Dünya çapında yaşanan kriz, kapitalizmin son dönemdeki zorluklarının bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pandemi sonrası dönemde şirket iflasları gözle görülür bir şekilde artmaya devam ediyor. Yapılan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu incelendiğinde, küresel iflas oranlarının son 12 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığı görülüyor. Türkiye’de şirket iflasları %23 artarken, savaşın devam ettiği Ukrayna’da bu oran %126 seviyesine çıkarak rekor kırdı.

TÜRKİYE’DE 465 ŞİRKET İFLAS ETTİ

CRIF Türkiye’nin verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti. Şirket iflasları bir önceki yıla göre %23 arttı. Türkiye’den farklı olarak Singapur (%40), Belarus (%39), Avustralya (%37) ve Kanada (%35) gibi ülkeler daha yüksek oranlarda artış gösterdi.

DESTEKLERİN KESİLMESİ VE FAİZ ARTIŞI İFLASLARI ARTIRIYOR

Dun & Bradstreet’in COO’su Julian Prower, iflas artışlarının temel nedenini pandemi döneminde sağlanan devlet desteklerinin sona ermesi ve faiz oranlarındaki yükseliş olarak açıkladı. Prower, “2020-2022 yıllarında devlet destekleri sayesinde iflaslar kontrol altında tutulurken, 2023’ten itibaren ekonomik gerçekler kendini göstermeye başladı” şeklinde konuştu.

EN YÜKSEK RİSK ALTI SEKTÖRLER

Baş Ekonomist Dr. Arun Singh, perakende, konaklama, inşaat ve imalat sektörlerinin en yüksek iflas riskine sahip olduğunu belirtti. Singh, “Dar marjlı sektörlerde zayıf talep, yüksek borç maliyetleri ve dijitalleşmeye adapte olamama iflas riskini artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

BAZI ÜLKELERDE İFLASLAR AZALIYOR

Rapora göre, Yunanistan şirket iflaslarında %48’lik bir azalma gösterirken, Kolombiya’da %43, Hong Kong’da %37 ve Çin’de %31 oranında azalış yaşandı. Rusya’da ise %26’lık bir düşüş kaydedildi.

2025’TE İFLASLARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Uzmanlar, 2025 yılı boyunca iflas vakalarının artmaya devam edeceğini öngörüyor. Faiz ve enflasyonun azalıyor olması olumlu bir gelişme olsa da, finansman koşullarının sıkı kalması özellikle düşük kredi notuna sahip şirketlerin refinansman zorlukları yaşamasına neden olabilir.

Related Posts

‘Savunma sanayi ihracatında ilk 10 ülke arasına girmeyi öngörüyoruz’

Savunma sanayiinde atılan her adım, sadece teknoloji değil; aynı zamanda diplomasi, güç ve prestij inşa ediyor… Türkiye, yüksek teknolojili sistemleriyle dünyada nasıl fark yaratıyor? İşte detaylar…

Baykar Piaggio Aerospace’in üst yöneticisi İtalyan Tomassini oldu

Türkiye’nin önde gelen havacılık firması Baykar’ın kısa süre önce resmen bünyesine kattığı Piaggio Aerospace’te halihazırda operasyon direktörü olarak görev yapan İtalyan Giovanni Tomassini’nin üst yönetici (CEO) olarak atandığı bildirildi.

Vatandaşın döviz mevduatı yükseldi

Vatandaşın döviz mevduatı yükseldi

En düşük emekli maaşını AKP’li Güler açıkladı

Temmuz ayı itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşına yapılacak artış oranı yüzde 16,67 oldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli aylığının 14 bin 469 liradan 16 bin 880 liraya çıkarılacağına dair kanun teklifi verdiklerini duyurdu En …

Dul ve yetim maaşlarına Temmuz zammı: İşte yeni tutarlar

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yapılan yüzde 16,67 oranındaki artış, dul ve yetim aylıklarına da yansıtıldı. Bu artışla birlikte Temmuz-Aralık 2025 döneminde alınacak yeni maaşlar belli oldu.

Teknoloji devinden büyük işten çıkarma: Binlerce kişi etkilenecek

Teknoloji devi Microsoft, küresel iş gücünü etkileyen yeni bir işten çıkarma sürecine girdi. Şirket, bu kapsamda yaklaşık 9 bin çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.