Ramazan’da sağlıklı beslenmenin sırrı: Bu hatayı yapmayın!

Uzman Diyetisyeninden Ramazan Beslenme Önerileri

Uzman Diyetisyeni Melek Elmas, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak, aç kalmadan nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu.

‘Sahurda Protein Açısından Zengin Gıdalar Tercih Edilmeli’

Sahurda protein içeriği yüksek ve tok tutan gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten Elmas, Ramazan ayının hem manevi yönü hem de beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir dönem olduğunu söyledi. Enerji seviyesini yüksek tutabilmek için sahur yapmanın önemli olduğunu dile getiren Elmas, sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinleri tercih etmenin yanında tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi tok tutucu gıdaların da faydalı olacağını belirtti. Badem, ceviz ve zeytin gibi atıştırmalıkları da öneren Elmas, beslenme dengesine dikkat çekti.

‘İftarda Hafif ve Dengeli Beslenmeye Özen Gösterilmeli’

İftarda hafif ve dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Elmas, iftarı su ve hurma ile açmanın ardından çorba ve zeytinyağlı yemeklere geçilmesi gerektiğini belirtti. Ana yemeğe geçmeden önce 10 dakika beklemenin sindirimi kolaylaştırabileceğini ifade eden Elmas, kırmızı et yerine tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kan şekerini dengelemek için ise tam tahıllı ekmek, bulgur gibi kompleks karbonhidratların seçilmesi gerektiğini belirten Elmas, yağ ve baharat içeriği yüksek besinlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

Ramazan ayında kilo vermek değil sağlıklı beslenmeye odaklanılması gerektiğinin altını çizen Melek Elmas, amacın kilo vermek değil mevcut kiloyu korumak ve sağlıklı beslenmeye devam etmek olduğunu belirtti. Bu durumun sadece fiziksel sağlık açısından değil ruhsal yönden de önemli olduğunu vurgulayan Elmas, sindirimi rahatlatmak için iftardan sonra hafif egzersizlerin yapılmasını önerdi.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.