Rahim ağzı kanserinin HPV aşısıyla 2050’den sonra bitebileceği öngörülüyor

HPV Aşısı ve Erken Teşhisle Rahim Ağzı Kanseri 2050’den Sonra Bitebilir

Dünyada en sık karşılaşılan jinekolojik kanser türlerinden biri olan rahim ağzı (serviks) kanserinin, HPV (İnsan-Human Papilloma Virüsü) aşısı ve erken teşhis ile 2050 yılından sonra sona erebileceği bildirildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi uzmanı olan Prof. Dr. Veysel Şal, yaptığı açıklamada dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu belirtti. Bu vakaların yaklaşık %50’sinin her yıl hayatını kaybettiğini söyleyen Şal, Türkiye’de ise yılda 2 bin ile 2 bin 500 arasında vaka görüldüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserinin erken evrede engellenebilir olduğunu vurgulayarak, bu nedenle belirli yaşlardaki kadınların mutlaka aşılanması gerektiğini ve dünya genelinde bu noktada bir global yaklaşım olduğunu ifade etti. Aşıların yapılması ve HPV DNA testlerinin düzenli olarak yapılmasıyla ileri lezyonların tedavi edilerek kanserin engellenebileceğini söyleyen Şal, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir tür olduğunu belirtti.

Toplam 160 ülkenin aşılamayı gerçekleştirdiğini dile getiren Şal, 50’ye yakın ülkede ise erkeklerin de aşılandığını belirtti. Ayrıca sigaranın rahim ağzı kanserine yakalanma riskinde önemli bir etken olduğunu söyleyen Şal, HPV DNA testinin ücretsiz olarak yapıldığını açıkladı.

“Rahim Ağzı Kanseri Olan Kadınlar Hamile Kalabilir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanseri hastalarının genellikle anormal kanama şikayetleriyle başvurduklarını belirtti. Bu hastaların smear testlerinde anormal sonuçlarla teşhis edildiğini söyleyen Takmaz, tedavi sürecinin böyle başladığını ifade etti.

Rahim ağzı kanserinin aniden oluşmadığını vurgulayan Doç. Dr. Takmaz, hastalığın farklı evrelerinin bulunduğunu ve bazı aşamalarda sadece rahim ağzının çıkarılarak hastanın ileride hamile kalabilmesinin sağlandığını belirtti.

Doç. Dr. Takmaz, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla oluştuğunu ve bu virüsün etkili bir şekilde taranıp koruyucu tedbirler alındığında hastalığın bertaraf edilebileceğini belirtti. HPV aşılarının bu konuda önemli olduğunu açıklayan Takmaz, 9’lu alt tipe karşı etkili bir aşının mevcut olduğunu ve 9-45 yaş arasındaki kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini söyledi.

Gelişmelerden haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!