OECD Türkiye için enflasyon beklentisini açıkladı

OECD Küresel Ekonomik Büyüme Tahminini Aşağı Yönlü Revize Etti

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ticaret politikasındaki belirsizlikler nedeniyle küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a çekti. Aynı zamanda Türkiye ekonomisi için 2025 ve 2026 büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Rapora göre, Türkiye’de enflasyonun 2026’nın son çeyreğinde yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor.

OECD, “Belirsizlikle mücadele, büyümeyi canlandırma” temasıyla Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, son dönemde ekonomi ve ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler kayda değer bir artış gösterdi.

Bu doğrultuda, küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini aşağı yönlü revize eden OECD, küresel ekonomide geçen yılki yüzde 3,3 büyümenin ardından bu yıl ve 2026’da yüzde 2,9 büyüme öngörüyor. Ayrıca, ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomideki yavaşlamanın daha belirgin olması beklenirken, Çin ve diğer ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama yaşanması öngörülüyor.

ABD ekonomisinin 2024’te yüzde 2,8 büyüdüğü, ancak bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüme beklediği belirtiliyor. Avrupa Bölgesi’nde büyümenin 2024’teki yüzde 0,8’den bu yıl yüzde 1 ve 2026’da yüzde 1,2’ye çıkması tahmin ediliyor.

Çin ekonomisinin büyüme hızının da yavaşladığı belirtiliyor. Türkiye için ise büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilerek 2025 ve 2026 için sırasıyla yüzde 2,9 ve 3,3 olarak güncellendi.

OECD’nin değerlendirmesine göre, enflasyonun düşmesinde belirleyici olan sıkı para politikası sayesinde Türkiye ekonomisinde enflasyonun 2026 yılı sonunda yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, politika faizinde kademeli bir düşüş öngörülüyor, bu da tüketimi ve yatırımları destekleyebilir.

Türkiye’de makro ekonomik istikrar politikalarının sürdürülmesi ve yapısal reformların hayata geçirilmesi, ülkenin büyüme potansiyelini artırabilirken, yatırımcı güveninin artırılması ve doğrudan yatırımların çekilmesi için öngörülebilir bir politika ortamının oluşturulması tavsiye ediliyor.

Related Posts

ÖTV düzenlemesi meclisten geçti: Sıfır otomobilde kartlar yeniden dağıtılacak

TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Kabul edilen kanunla “kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi …

Hesabından onayı olmadan işlem yapıldı, bankadan parasını geri aldı

Kayseri’de yaşayan bir vatandaş, vadeli hesabında bulunan 25 bin TL’nin bilgisi olmadan dolandırıcılar tarafından başka bir hesaba aktarıldığını ve 48 bin TL ihtiyaç kredisi çekildiğini fark etti. Bankanın kendisine bir onay mesajı göndermediğini …

Tutanaklar ortada: Büyük ayrışma yaşanıyor

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklar, Fed yetkililerinin çoğunun bu yıl politika faizinin düşürülmesinin uygun olacağını değerlendirdiğini, bazı yetkililerin ise enflasyon riskleri dolayısıyla faiz indirimi düşünmediğini …

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Kripto para piyasasını karıştırdı: Gizemli yatırımcı 14 yıl sonra ilk kez işlem yaptı

Bitcoin’in ilk yıllarından beri hareketsiz kalan bir yatırımcıya ait cüzdanlardan 14 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı. Yatırımcının kripto varlıklarının 18 bin dolardan 2.5 milyar dolara çıktığı belirtiliyor.