Mersin, Hatay ve Adana Narenciye İhracatında Öncü

Türkiye 2024’ün Narenciye İhracatında Mersin, Hatay ve Adana Öne Çıkıyor

Türkiye’nin geçen yılki narenciye ihracatında yüzde 73,8’lik paya sahip olan Mersin, Hatay ve Adana’dan, farklı ülkelere 769 milyon 893 bin dolarlık ürün gönderildi. İklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan Doğu Akdeniz’deki iller, 2024’te Türkiye’nin narenciye ihracatına büyük katkı sundu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen yıl kaydedilen 1 milyar 46 milyon 128 bin dolarlık narenciye dış satımının 769 milyon 893 bin dolarlık kısmı Mersin, Hatay ve Adana’dan gerçekleştirildi. Farklı ülkelere 676 bin ton narenciyenin gönderildiği Mersin, 437 milyon 164 bin dolarlık döviz geliriyle Türkiye’nin narenciye ihracatında ilk sırada yer aldı. Hatay ve Adana ise sırasıyla 213 milyon 145 bin dolar ve 119 milyon 583 bin dolarlık narenciye dış satımı yaptı.

Bu illerden en fazla ihracat Rusya’ya yapıldı ve mandalina en çok tercih edilen ürün oldu. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, bölgenin ürün kalitesinin dünya standartlarında olduğunu vurgulayarak, “Üreticilerimiz dünya kalitesinde ürün yetiştiriyor. Bundan dolayı dış satımda sıkıntı yaşamıyoruz.” dedi.

Kaçmaz, Mersin, Hatay ve Adana’nın narenciye ihracatında önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Bu illerin lojistik avantajının sektöre büyük fayda sağladığını ve ürünlerinin yurt dışında da tercih edildiğini dile getirdi. Kaçmaz, sektörün gelişimine yönelik işbirliklerinin devam edeceğini ve ihracatın artırılmasına odaklanacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Ünlü ekonomist uyardı: Altın verip ekmek alacağımız günler çok da uzakta değil

Son dönemde altına artan talebin ekonomik gerekçelerini izah eden Bayram Başaran altın fiyatlarındaki artışın devam edeceğini belirtti. “Bir rakam veremem ama altının artış hızının devam edeceğini söyleyebilirim” diyen ekonomist Bayram Başaran …

Tokat’ta zirai don kirazı vurdu

Tokat’ta nisan ayındaki zirai don, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara yol açtı. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden olan Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplayamadı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası …

İsviçre’nin başı enflasyonla değil deflasyonla dertte: Faiz oranını yüzde 0’a düşürmek zorunda kaldı

İsviçre Merkez Bankası (SNB), deflasyonla (para darlığı) ile mücadele için faiz oranını yüzde sıfıra düşürdü.

Fed’den temmuzda faiz indirimi sinyali: Ünlü isimden erken adım çağrısı!

ABD Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyon baskısının sınırlı kalacağını belirterek faiz indirimi sürecinin temmuz ayında başlayabileceğini söyledi. Waller, işgücü piyasasındaki risklere karşı erken adım atılması gerektiğini vurguladı.

Orta Doğu’dan petrol akışının kesilmesi Çin’e zarar verecek

İsrail’in İran’a saldırıları ve İran’ın misillemesiyle tırmanan gerilimin Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol akışını engellemesi halinde bundan en fazla zarar gören ülkelerden biri Çin olacak.

Kredi kartlarına yeni düzenleme yolda: Limit ve taksitte esneklik planı

Kredi kartlarına yeni düzenleme yolda: Limit ve taksitte esneklik planı