Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

Trump: Harvard’daki bazı yabancı öğrenciler ABD’ye karşı “arkadaş canlısı” değil

Trump: Harvard’daki bazı yabancı öğrenciler ABD’ye karşı “arkadaş canlısı” değil

2 ilde 30 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli’nde yasa dışı yollarla yurda girdiği tespit edilen 30 düzensiz göçmen yakalandı.

İsrail’in bombaları annenin yüreğine düştü… 10 çocuğundan 9’u saldırıda öldü

İsrail bu kez Gazzeli Ela-Hamdi el Neccar çiftinin evini bombaladı. Hamdi el Neccar eşini hastaneye bırakıp geri döndüğünde evleri büyük bir patlamayla yerle bir oldu. Saldırıda ailenin yaşları 12 ile 6 ay arasında değişen 10 çocuğundan dokuzu öldü. Acil servise kendi çocuklarının getirildiğini gören doktor anne sinir krizi geçirdi.

‘İmamoğlu yasağının’ ardından… CHP yeni hamlesini duyurdu

CHP İstanbul İl Gençlik Kolları üyeleri, CHP’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nın yapıldığı binanın önündeki sokağa ellerinde “İmamoğlu’na özgürlük” yazılı pankartlarla sıralandı. CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, “Ekrem İmamoğlu’nu gönüllerden koparamazlar. Her alanda sahiplenmeye, her alanda Ekrem İmamoğlu‘nun görsellerini, sözlerini paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Fiyatları 5 yılda yüzde 2500 arttı! Kamp tatili hayal oldu

Türkiye’de artık zam gelmeyen şey kalmadı. Yaz döneminin başlamasıyla beraber kampçılar da planlar yapmaya başladı ancak fiyatlar cepleri yakmaya devam ediyor. Kamp yapmanın maliyeti son 5 yılda yüzde 2500 arttı

Başına futbol topu çarpan 7 yaşındaki çocuğun beyin kanaması geçirdi

Samsun’da başına futbol topu çarpan 7 yaşındaki çocuğun beyninde kanama tespit edildi.