Çorum Müzesi’nde 3 Bin 500 Yıllık Hitit Keten Kumaşı Görücüye Çıktı
Çorum’da yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı parçası, Çorum Müzesi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Şapinuva Ören Yeri’nde gerçekleştirilen kazılar sonucunda keşfedilen bu nadir eser, Türkiye’deki arkeolojik kazılarda ender rastlanan bir örnektir.
Prof. Dr. Mustafa Süel ve Prof. Dr. Aygül Süel liderliğindeki araştırma ekibi tarafından 1995 yılında bulunan kumaş parçası, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde incelenmiş ve milattan önce 14. yüzyıla tarihlenmiştir. Çorum Müzesi’nde koruma altına alınan bu benzersiz eser, 24×20 santimetrelik bir çömlek paçası üzerine yapışmış 3×3 santimetrelik bir keten parçasıdır.
Prof. Dr. Aygül Süel, bulunan keten parçasının önemine vurgu yaparak “Bu 3×3 santimetrelik kumaş parçası büyük bir keşiftir. Havasız bir ortamda korunarak günümüze ulaşması büyük bir şanstır. Bu başarılı keşif, ekip çalışmasının bir ürünüdür ve bu lansmanı gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum” dedi.
Çorum Valisi Ali Çalgan ise keşfedilen esere vurgu yaparak “3 bin 500 yıllık bu keten parçası, ilimiz için büyük bir kültürel zenginliktir. Bu değerli eseri gün yüzüne çıkaranlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Etkinlik, Hitit Keteni tanıtım filmi gösterimi ve müzik dinletisi ile son buldu. (DHA)
More Stories
Kütahya OSB, Otizmli Çocuklar İçin Anlamlı Bir Etkinlik Düzenledi
Konya okullar tatil mi SON DAKİKA? 20 Mart Perşembe Konya okul yok mu (Konya Valiliği Açıklaması)!
Karahisar Fırkası Yolu ve Karahisar Çeşmesi Belgeseli Hazırlandı