Çinli araştırmacılar bir kez daha sınırları zorladı! İnsan gözünden bile daha hızlı

Fuzhou Üniversitesi Araştırmacıları İnsan Retinasından İlham Alarak Yeni Biyonik Sensör Geliştirdi

Hong Kong merkezli South China Morning Post’un haberine göre, Fuzhou Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan retinasının ışık uyaranlarını algılama ve bunlara uyum sağlama şeklinden esinlenerek benzer uyum davranışına sahip bir sensör geliştirmeyi başardı.

İnsan görme sistemi, ışıkta meydana gelen aşırı değişikliklere uyum sağlayabilen ve bu ayarları hafızasında tutarak benzer koşullarda bir sonraki seferde daha hızlı adapte olabilen bir yapıya sahip.

Dijital sistemlerin “görmesini” sağlayan geleneksel makine görme sistemleri ise “gereksiz verilerin üretilmesi ve yüksek güç tüketimi” gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya bulunuyor, bu da görsel işlemeyi yavaşlatmaktadır.

İNSAN GÖZÜNDEN DAHA HIZLI UYUM SAĞLAYAN BİYONİK SENSÖR

Yapılan çalışma sonucunda geliştirilen biyonik sensör, insan gözünün karanlık ile aydınlık arasındaki aşırı değişikliklere 40 saniye içinde uyum sağlayabiliyor, bu süre insan gözünün 2 ile 30 dakika arasındaki uyum süresinden çok daha kısadır.

Geliştirilen sensör, ışığı elektrik sinyallerine verimli bir şekilde dönüştürebilen ve ani ışık değişimlerine uyum sağlayabilen kuantum noktaları veya minik yarı iletken nanokristaller kullanılarak çalışmaktadır.

Araştırma ekibi, bu yeni sensörün daha az enerji kullanımıyla daha hızlı hesaplama yapabildiğini ve mevcut sistemlerdeki sorunları aştığını belirtti.

Araştırmanın sonuçları, Amerikan Fizik Enstitüsü’nün dergisi “Applied Physics Letters”da yayımlandı.

Related Posts

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Adobe’dan iPhone’a özel kamera uygulaması: Project Indigo

Adobe, iPhone kullanıcılarına yepyeni bir fotoğraf deneyimi sunmak için “Project Indigo” adlı uygulamasını tanıttı. Üstelik bu uygulamanın arkasında, Google’ın Pixel telefonlarındaki etkileyici kamera teknolojisine katkıda bulunan ünlü isim Marc Levoy var.

Bağırsak hastalıklarında akıllı saat devrimi

Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları, başta Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere, milyonlarca insanı etkileyen ve ani krizlerle seyredebilecek ciddi rahatsızlıklardır. Hastalar, beklenmedik ataklar nedeniyle günlük yaşamlarında büyük …

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.