Bilim insanları laboratuvarda ilk kez insan dişi üretti

Yenilikçi Gelişme: İnsan Dişleri Laboratuvarda Üretildi

King’s College London’da görevli bilim insanları, laboratuvar ortamında insan dişi ürettiklerini duyurdu.

Bu önemli bilimsel gelişme, diş sorunlarına yönelik geleneksel dolgu ve implant gibi yöntemlerin yerini alabilecek, yenilikçi ve kalıcı bir çözüm sunma potansiyeli taşıyor.

Araştırma ekibi, Imperial College London ile iş birliği yaparak, diş gelişiminin temel süreçlerini taklit eden özel bir malzeme geliştirdi.

Bu sayede, doğal dişlerin yapısını ve işlevini taklit eden diş yapıları oluşturmayı başardılar.

LABORATUVARDA DİŞ ÜRETİMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

King’s College London’daki bilim insanlarının geliştirdiği yeni yöntem, doğal dişlerin özelliklerini ve işlevlerini taklit eden diş yapıları oluşturmak için hücreleri, biyomalzemeleri ve büyüme faktörlerini bir araya getiriyor.

Bu rejeneratif diş hekimliği yaklaşımının nihai hedefi, diş epiteli ile mezenşim (çoğu dokuyu oluşturan embriyonik bağ dokusu) arasındaki etkileşimleri taklit ederek, bütün bir dişi biyomühendislik yoluyla oluşturmak.

Bu süreç, dişin temel yapı taşlarını laboratuvar ortamında bir araya getirerek, doğal diş gelişimini taklit etmeyi amaçlıyor.

Araştırma ekibinin liderlerinden Dr. Ana Angelova-Volponi, bu araştırmanın arkasındaki temel motivasyonun, “dişi yeniden büyüterek biyolojik bir şekilde değiştirme fikri” olduğunu vurguladı.

LABORATUVARDA ÜRETİLEN DİŞLERİN AVANTAJLARI NELER

Diş kaybı, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur ve sadece çiğneme ve konuşmayla ilgili sorunlara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda genel yaşam kalitesini de olumsuz etkileyebilir.

King’s College London Diş Hekimliği, Ağız ve Kraniyofasiyal Bilimler Fakültesi’nde doktora öğrencisi olan Xuechen Zhang, laboratuvarda üretilen bu dişlerin doğal olarak yenilenip gerçek dişler gibi çene kemiğine entegre olacağını belirtti.

Zhang, bu yöntemin “dolgu veya implantlardan daha dayanıklı ve biyolojik olarak daha uyumlu bir çözüm” sağladığını iddia etti.

Laboratuvarda üretilen dişler, hastaların kendi dokularıyla uyumlu olduğu için, vücut tarafından reddedilme riskini en aza indiriyor ve uzun ömürlü bir çözüm sunuyor.

BİR SONRAKİ HEDEF: LABORATUVARDA ÜRETİLEN DİŞLERİ HASTALARA NAKLETMEK

Araştırmanın bir sonraki aşaması, laboratuvarda yetiştirilen bu dişlerin hastaların ağızlarına nasıl yerleştirileceğini bulmak olacak.

Xuechen Zhang, bu süreç için çeşitli fikirler öne sürdü; bunlar arasında, eksik dişin bulunduğu bölgeye genç diş hücrelerinin nakledilmesi ve bunların ağız içinde büyümesine izin verilmesi de yer alıyor.

Olası zorluklara rağmen, bu atılımın diş bakımı alanında yeni bir dönemin habercisi olabileceği düşünülüyor.

Related Posts

Google’ın yapay zekası, insanlarla aynı kurallarda yarıştı ve kazandı

Google DeepMind’ın yapay zeka modeli Gemini Deep Think, Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda (IMO) altın madalya kazandı. Peki bu başarı nasıl mümkün oldu?

Artık parmağınızı kullanmayacaksınız! Instagram’dan yeni hamle…

Reels Instagram‘ın kullanıcılar tarafından hızlı kabul edilen ve sevilen bir özelliği olarak ön plana çıkıyor Instagram Reels akışında videoların sürekli oynamasını sağlayacak bir özelliği test ediyor. Otomatik kaydırma adı verilen bu özellikle …

Android’te sinsi tehlike: Kullanıcıların verilerini çalıyor

Avrupa’nın önde gelen teknoloji üniversitelerinden TU Wien’deki araştırmacılar, Android işletim sistemini hedef alan yeni bir siber saldırı yöntemini açığa çıkardı. “TapTrap” adı verilen bu yöntemle hackerlar, arka planda görünmeyen bir uygulama …

Apple 2026 yılında hangi ürünleri piyasaya sürecek?

Apple’ın 2026 yılında iPhone 17e modeline ek olarak yeni iPad Air modeline ek olarak M5 işlemcili MacBook Pro’yu da tanıtması bekleniyor.

Çinli araştırmacılar bir kez daha sınırları zorladı! İnsan gözünden bile daha hızlı

Çinli araştırmacılar, insan gözünden daha hızlı bir şekilde ışığa adapte olabilen biyonik sensör geliştirmeyi başardı.

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.