Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Trabzon’da Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uzmanlar Uyarıyor

Ülke genelinde yaşanan aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da etkisini göstermeye devam ediyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, serinlemek isteyenleri deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara yönlendiriyor. Uzmanlar, öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sıcak Hava Dalgası Geliyor, Risk Gruplarına Dikkat”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, önümüzdeki hafta Türkiye genelinde sıcak günlerin yaşanacağını ve Avrupa’da uzun süredir devam eden aşırı sıcaklar nedeniyle ölüm vakalarının raporlandığını belirtiyor. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk altında. Açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunları yaşayabilir.

Uzmanlar Uyarıyor: Sıcaklık Yönetimine Dikkat Edin

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin direk güneş altında bulunmamaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca kapalı ortamlarda ve gölgesiz yerlerde bulunmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını, rahat ve bol kıyafetler giymelerini ve sıvı alımını artırmalarını öneriyor. Aşırı sıcaklara maruz kalan hastaların, serinletici önlemler alınmadan önce doktora başvurması gerekmektedir.

Alkol ve İlaç Kullanımı Riski Artırabilir

Risk grubundaki bireylerin alkol tüketiminden kaçınmaları ve bazı ilaçların sıcak çarpması riskini artırabileceğini unutmamaları gerekiyor. Güneş altında bulunurken mutlaka koruyucu ekipmanlar kullanılmalı ve klimaların ani ısı düşüşleri cilt ve solunum yollarına zarar verebileceğinden kademeli bir şekilde kullanılmalıdır.

Related Posts

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?