Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Ciltteki Lekeleri Silmenin Riskleri

Uzmanlara göre, sosyal medyada sıkça karşılaşılan ciltteki “leke silme” işlemleri aslında ilerlemiş cilt kanserine zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, leke ve ben silme işlemlerinin mutlaka dermatologlar tarafından yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz’ın açıklamalarına göre, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan bu işlemler sırasında ciltteki renk değişimlerinin arasına karışan melanom hücreleri, yanlışlıkla ben zannedilerek yakılabilmektedir. Maskelenen kanser hücreleri zamanla başka organlara kadar atlayarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Prof. Dr. Yılmaz, “Riskli durumlarda benleri çıkarıyoruz ve patolojiye gönderiyoruz. Ancak sorun şurada başlıyor; bazen ben diye silinen lekeler aslında tümör olabiliyor. Lekeler silinirken kanserli dokular da temizlenmelidir. Ancak maalesef ben silen kişiler, direkt olarak silerek sorunu maskeliyorlar. Bu durumda kanser yayılma riski artarak beyin ve diğer organlara atlayabilmektedir. Hasta şikayetlerle doktora geldiğinde, ortaya çıkan durum genellikle melanom tümörleridir. Bu durumda, kanser vücutta yayılmış olabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.