6 küp Grönland buzu 100 dolar

Grönland Buzu: Dubai’nin Yeni Lüks Trendi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin “ekonomik güvenliğini” artırmak için satın almak istediği Grönland’da buz ihracat kalemi haline geldi. Özellikle Dubai gibi şehirlerde bu özel buz ile yapılan içkiler servet değerinde: Örneğin 6 küp Grönland buzu 100 dolara, bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal olabiliyor.

İki yıl önce kurulan Grönland merkezli Arctic Ice adlı girişim, 100.000 yıllık olduğu iddia edilen buz kütlelerini batı kıyısındaki fiyortlardan vinçlerle çıkartıyor. Daha sonra da testereyle kesip soğutmalı konteynerlere yerleştiriyor. Ardından bu buzlar, yaklaşık beş haftalık bir gemi yolculuğuyla Dubai’ye gönderiliyor. Dubai’de özel soğutmalı kutulara konulan bu buzlar “daha saf ve daha yavaş eriyen” özellikleri sayesinde lüks barlar ve gece mekanlarında satılıyor.

Bakteri barındırmıyor

Dubai’nin finans bölgesindeki lüks restoran Nahaté’de sunulan bir içki olan “Desert Whisper”, bu buzlarla hazırlanıyor ve yaklaşık 48 dolara satılıyor. Daha da ileri gidenler için, 18 yıllık tek malt İskoç viskisiyle hazırlanan içkiler, 800 dirheme (yaklaşık 218 dolar) kadar çıkabiliyor.

Fransız girişimci Valentin Pinault, “Bu buzlar içkimi sulandırmadan soğutuyor ve bakteri barındırmıyor. Gerçekten saf,” diyerek bu yeni lüks trendine övgüde bulundu. Ancak bilim insanları bu hikâyeye temkinli yaklaşıyor. Dartmouth Üniversitesi’nden buzul bilimci Mathieu Morlighem, buzun kesin yaşını belirlemenin neredeyse imkânsız olduğunu söylüyor.

Morlighem, “Evet, buz tabakaları zamanla sıkışır ama hangi katmanın kaç yaşında olduğunu bilmek kolay değil,” diyor.

13 lisans verildi

Buna rağmen Grönland hükümeti buz sektöründeki potansiyelin farkında. Son yıllarda 6 şirkete toplam 13 buz ve su toplama lisansı verdi. Grönland Ticaret Bakanı Naaja Nathanielsen, “Su ve buz, ülkemiz için büyük bir ekonomik fırsat olabilir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

TCMB “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni yayımladı

Yıllık enflasyon beklentileri nisanda piyasa katılımcıları ve reel sektör için yükselirken, hane halkı için değişim göstermedi.

Dev teknoloji şirketinin yeni adresi belli oldu: Çin dönemi sona eriyor!

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi teknoloji devlerini yeni arayışlara itiyor. Apple, üretimde rotayı Hindistan’a çevirmeye hazırlanıyor. Bu adım küresel elektronik dengelerinde değişime işaret ediyor.

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir