Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

BM: Gazze’de stoklar tamamen tükeniyor

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in yaklaşık iki aydır, hiçbir yardım malzemesinin geçişine izin vermediği Gazze Şeridi’nde stokların bitmek üzere olduğunu belirtti.

‘Rezidanstaki lüks araçlar’ iddiasından ne çıktı? ‘Yarısı Cumhur İttifakı bünyesindeki bir vekilin’

El konulduğu öne sürülen ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla ilişkilendirilen lüks araçların çoğunun MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal ve eşi Ece Uysal adına kayıtlı olduğu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam coğrafyası pek çok saldırının hedefi oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam coğrafyasının pek çok saldırının hedefi olduğunu ifade etip “Dünyaya nizam veren İslam beldeleri bugün eski gücünde değil.” dedi.

Tutuklanan Ramazan Gülten’in avukatları: ‘Bu kararla hiçbir yurttaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı ortaya konulmuştur’

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten, İBB’ye yönelik 2. dalga operasyonu kapsamında tutuklandı. Gülten’in avukatlarından Hüseyin Ersöz, keyfi olarak verildiğini belirttiği tutuklama kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

Otomobille uyuşturu ticaretine tutuklama

İzmir’de otomobil ile uyuşturucu ticareti yapan iki şüpheli tutuklandı.

Okul servisi balkona girdi: İki öğrenci yaralı

Çorum’da kontrolden çıkan öğrenci servisi, bir evin cam balkonuna girdi. Kazada iki öğrenci yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir