Bağırsak florasını destekleyen ve tehdit eden besinler nelerdir?

Bağırsak Sağlığı ve Beslenme İlişkisi Üzerine Uzman Görüşleri!

Son yapılan araştırmalar, bağırsak sağlığının vücut için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bağırsak sağlığının beyin sağlığıyla yakından ilişkili olduğu da bilim insanları tarafından sıkça vurgulanıyor. Hürriyet gazetesinden yazar Şenol Kalyoncu, bağırsak floramızı korumak ve geliştirmek için hangi besinleri tüketmemiz gerektiğini ve hangi besinlerden uzak durmamız gerektiğini araştırdı. Bu konuda Gazi Üniversitesi’nden İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Tarkan Karakan‘ın görüşlerine başvurdu.

Prof. Dr. Karakan, bağırsak florasını destekleyen ve tehdit eden besinleri şu şekilde sıralıyor:

Bağırsak florasını pozitif etkileyen besinler:

  • Yüksek lifli yiyecekler
  • Probiyotik kaynaklar
  • Prebiyotik kaynaklar
  • Fermente gıdalar
  • Omega-3 yağ asitleri

Bağırsak florasını olumsuz etkileyen besinler:

  • Rafine şekerler ve yüksek şeker içeren gıdalar
  • Yüksek yağlı ve işlenmiş gıdalar
  • Düşük lifli yiyecekler
  • Aşırı alkol ve kafein
  • Yüksek miktarda katkı maddeleri içeren gıdalar

(Hürriyet)


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


 

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.